Държавен куклен театър Габрово


Житената питка

Това е познатата приказка за житената питка, но не съвсем. Бабата с голяма любов я изпича в пещта и я оставя да изстине. Но на питката и е скучно вкъщи и тръгва да пътешества. По пътя си среща „лакоми“ и „гладни“ животни. Благодарение на певческите си възможности, тя успява да се измъкне . 

НОВА ПРИКАЗКА ЗА МАРТЕНИЧКИТЕ

Един нов поглед за появата на мартеничките ще видите в спектакъла „Нова приказка за мартеничките“. Лудите – млади Пижо и Пенда ще ви потопят в света на народните игри, песни, танци и закачки. Много хумор, сълзи, радост и любов. И разбира се, накрая винаги доброто побеждава, защото каквото и да става, колкото и да е трудно – правете само добро!

 

 

 ПИНОКИО

Драматизацията на Стефан Стоянов следва историята на дървената кукла с растящия нос на италианския писател Карло Колоди. Сюжетът проследява взаимоотношенията между баща и син и извежда темата за отговорността на децата към техните родители. Със средствата на кукления театър сериозната история, която провокира родителите да се замислят, е представена по забавен начин. В представлението „оживяват“ марионетки, настолни кукли , а за част от героите са използвани маски.

ВЪЛШЕБНАТА ПРЪЧКА

Това е една история, която отразява истинския живот на хората, разкрива силата на доброто, на саможертвата, и поставя въпроса за ценностите. В пиесата, по приказката „Вълшебната пръчица", реалността е съпоставена със свят, в който всичко е прекрасно и на мястото си, за да може децата да осъзнаят различията. Вълшебната пръчица прави чудеса, но има истинска мощ когато е в добри ръце, а попаднала при хората, устремени към пари и охолен живот, престава да свети. Финалът убеждава, че в усилията си да постигнем материалното, притъпяваме сетивата си за доброто и красивото.

Krasavitsata i zvqra

"КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА"

Кукли, колкото човешки бой, въвеждат детската публика в магическия свят с бедната къща на главната героиня Бел и прекрасния замък на звяра. Запомняща се музика допълва преживяването по време на спектакъла, създаден по класическата приказка „Красавицата и звяра“. Героите разказват една смислена история, вкоято истинската красота не е онова, което виждаме с очите си, а нещо много по-дълбоко, скрито в човешката душа.

 

 

 

 

 

svinarqt"СВИНАРЯТ"

 Новата куклена постановка е един забавен разказ за капризната принцеса и принца, скрит под одеждите на кралския свинар. Героите от приказката на датския писател Ханс Кристиан Андерсен разкриват пред малките зрители, че истински щастливи са тези от нас, които намират сили да простят.В спектакъла звучат аранжименти на едни от най-популярните творби на немския композитор Йохан Себастиан Бах.

 

 

 

Времетраене – ....... мин.

Chervenata shapchica 2.2 227x170

 

 

 

''ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА''

 

Най-известната и обичана приказка, пресъздадена чрез средствата на кукления театър. Спектакъл, който грабва сърцата на зрителите със своята чистота и наивност. Прекрасни кукли, запомняща се музика, интересни герои. Една възможност да видим приказката за Червената Шапчица такава, каквато всички ние я познаваме и обичаме. 

  

 

Bokluk s badeshte 10.1 190x253"БОКЛУК С БЪДЕЩЕ"

 

Поучителна история за „живота” на една консервна кутия от поточната линия в завода, през магазина, килера на баба до ...контейнера за разделно събиране на отпадаци и нейния нов живот. История, която учи децата да опазват околната среда и да рециклират отпадаците.

   

 

 

 

 

Kucoto petle 5.1 255x174"КУЦОТО ПЕТЛЕ"

 

 

 

 

 

 

 

Rakavichkata 1.1 227x170"ДЯДОВАТА РЪКАВИЧКА"

 Това е драматизация на една от най-известните приказки на майстора на перото – Елин Пелин.

С непосредствената игра на актьорите,вълшебните кукли и прекрасната музика децата съпреживяват приключенията на необикновенните гости на изгубената ръкавичка на дядо от Златица.

 

 

slon i chadar 253x190"БЪР, БЪР ЗА СЛОН И ЧАДЪР"

 "Бър,бър за слон и чадър" е забавна, но и поетична приказка за приятелството. За приятелството като грижа и отговорност, даже и саможертва. Авторката Мая Далгъчева е поетеса, но и с тънко любопитство и усет за детската душевност. Представлението е за малки деца, но би представлявало интерес и за техните родители, които искат да се близо по мислене с тях...

 Времетраене – 40 мин.

 

    

 

 

Glupaviat valk 1 256x192"ГЛУПАВИЯТ ВЪЛК"

 Драматизация на приказката на Елин Пелин, която показва на децата приключенията на един много глупав вълк. Поуката от тази забавна история е, че с ум и хитрост може да се избавиш и от най-страшния звяр и от най-опасната ситуация.

 

  

 

   

 

Oblachna prikazka 17.2 151x217"ОБЛАЧНА ПРИКАЗКА"

 

Росито е много капризно дете. Не си пие млякото, изхвърля си закуската, не иска да ходи на детска градина. Но след един неин сън всичко се променя. Сънят ли е причината или детето вече е пораснало?   

 

 

  

КЛАСИЧЕСКИ  ПРИКАЗКИ

 

“ПАЛЕЧКА”

 

 

 

 

Лиричен спектакъл по Андерсен. Тази прекрасна приказка се разказва от двама забавни блатни духове. Те познават Палечка и са съпричастни към нейната история. Сюжетът върви по класическата приказка, прекъсван от забавните интермедии на блатните духове. Приказната сценография, куклите и музиката допълват фееричната балада за Палечка, хвърлила се във водовъртежа на живота, в търсене на щастието и любовта.

 Времетраене - 45 мин.

 

Kotaraka v chizmi 1.1 257x185-2“КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ”

     Забавната история ще Ви научи, че качествата на хората не бива да се оценяват в зависимост от тяхното богатство. Убеждава, че важното в живота е приятелството и готовността да помагаш на близките си, вярата, че можеш да се справиш с трудностите, които ти поднася съдбата. „Човекът може всичко да постигне, стига да поиска”. Приказката забавлява, но същевременно поучава, възпитава човешки добродетели, изпълва с оптимизъм и увереност в собствените способности. 

Времетраене - 50 мин.

 

Henzel i Gretel 10.1 255x170“ХЕНЗЕЛ И ГРЕТЕЛ”

     Хензел и неговата сестричка Гретел са деца на беден дървар. Страхувайки се, че не може да ги изхрани, тяхната майка убеждава баща им да ги изостави в гората. Хензел и Гретел обаче чуват разговора на родителите си и събират малки бели камъчета, с които отбелязват пътя, така че успяват да се приберат обратно. Въпреки това майката убеждава бащата да направят нов опит. Този път Хензел и Гретел имали в себе си само къшей хляб, който хвърляли зад себе си, и когато опитват да се върнат, разбират, че птиците са го изяли.

     Скитайки из гората, децата намират къщичка от хляб с прозорци от захар — оказва се, че това е домът на една вещица, която примамва деца с лакомства, за да ги изяде. Тя затваря Хензел в клетка, а Гретел прави своя прислужница и ѝ поставя задача да угоява брат си, докато стане готов за печене. В крайна сметка децата успяват да измамят злата вещица и я бутат в пещта, а след това се прибират благополучно вкъщи.

 Времетраене - 40 мин.

 

Ribariya i zlatnata 18.2 255x181-2РИБАРЯТ И ЗЛАТНАТА РИБКА

 Тази тъжно-комична руска приказка е актуална и до днес, защото третира най-наболелите проблеми на съвременното ни общество. Алчността и лакомията, водят глупавата баба до пълна мизерия. Чак тогава осъзнава, че човек може да се радва и на малкото, което има, достатъчно е само да съществува любов и разбирателство. Веселата музика в типично руски дух и интермедиите внасят ведрото настроение.

       Времетраене – 40 мин.

 

Princesata i grahowoto zarno 1.1 257x171-2„ПРИНЦЕСАТА И ГРАХОВОТО ЗЪРНО”

     Eдин спектакъл, много съвети, много въпроси, с една принцеса и един принц, едно грахово зърно и една истинска ... любов! Всичко това предадено чрез магията на единството от кукла и актьор.

 Времетраене – 40 мин.

 

Mecho Puh 9.2 211x282„МЕЧО  ПУХ”

     Вече няколко поколения са израснали с историята на философски настроеното „глупаво мече" Мечо пух и неговите приятели от Голямата гора. Театърът е подготвил една вълнуваща среща на най-малките приятели на Мечо Пух. Вдъхновен от разказа за палавото мече на А. А. Милн, постановката ще въвлече зрителите в една история, изпълнена с присъщото очарование и остроумие на познатите епизоди за колоритните обитатели на Голямата гора.

     Този път, любимото на много деца и възрастни палаво мече, ще поеме на щуро пътешествие в търсене на изчезналата опашка на Йори. Един уж обикновен ден ще се окаже доста натоварен и изпълнен с премеждия за мече, което е излязло просто да си намери малко мед. В приключението се впускат чаровните му приятели Заек, Прасчо, Бухал, Канга, Ру, както и самият Йори. Издирването на нова опашка за Йори се превръща от забавна игра с апетитна награда в предизвикателство за веселата компания.  Пожелаваме ви приятно гледане!

 

 IMG 0116-02 255x150„МАША И МЕЧОКЪТ”

     Приказка - мюзикъл за най-малките. Маша живее на село, заедно със своите Баба и Дядо. Но един ден тя се загубва в гората и попада в къщичката на Мечока. Дали Маша ще успее да се върне отново в селото? Как ще надхитри Мечока, който за нищо на света не би й позволил да си тръгне? Ще разберете ако гледата прекрасната и неповторима актьорска игра на Десисклава Чардаклиева, Радостина Христова и Богдан Богданов.

 

 

БЪЛГАРСКИ    ПРИКАЗКИ

 

„ДЯДО, БАБА И МЕСЕЧИНКА”

     Приказката е пресъздадена с много фантазия и любов от създателите на спектакъла. Понякога грешим и за да се оправят нещата, са нужни много усилия и добра воля.

 Времетраене - 50 мин.

 

 

ТЕМАТИЧНИ   ПИЕСИ

 

 

                                           „КОЛЕДНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ”

 

Баба Яга е откраднала ботушите на Дядо Коледа, защото 100 години той не и е давал подарък. Започва едно преследване на крадеца в което се включват: Червената шапчица, трите прасенца, Ежко и други герои от известни приказки. Накрая - крадецът е заловен и ботушите са върнати на Дядо Коледа.

 

Времетраене - 40 мин.

 

„НЯКОЛКО ЧАСА ДО КОЛЕДА”

 

Джуджето Мързеливко е взело чувала с подаръците от дядо Коледа. Децата от малкото градче в планината ще посрещнат Коледната вечер без подаръци. Дали ще намерят чувала - ще видите сами!

 

Времетраене - 40 мин.

 

„МАРТЕНСКИ   ГОСТИ”

 

Спектакъл, в който се разказва за идването на пролетта, за нежеланието на зимата да си ходи, както и за връщането на прелетните птици. Баба Марта довежда Пролетта и заедно с нея раздава мартенички на децата.

 

Времетраене - 35 мин.

 

 

УЧЕБНО - ВЪЗПИТАТЕЛНИ   ПИЕСИ

 

 

Priklucheniya v parka 2.1 217x151-2-large                                          “ПРИКЛЮЧЕНИЕ В ПАРКА”

     Това е история изпълнена с много хумор и весели случки на малките патенца, които научават за: пътните знаци, светофара, правилата за движение и чичко полицай, който регулира преминаването през кръстовищата.

 Времетраене – 50 мин.

 

“ВРАНКАТА И ЗЪБКИТЕ”

 

Пиесата третира проблемите за здравната хигиена на децата. В импровизирания съд - воден от Вранката се явяват свидетелите: болното зъбче, пастата и четката за зъби, плодовете, зеленчуците и киселото мляко, обвинявайки Мишо, че не ги използва и затова го болят зъбките. 

Времетраене – 40 мин.

 

slon i chadar 253x190„БЪР, БЪР ЗА СЛОН И ЧАДЪР”

     "Бър,бър за слон и чадър" е забавна , но и поетична приказка за приятелството.За приятелството като грижа и отговорност, даже и саможертва. Авторката Мая Далгъчева е поетеса, но и с тънко любопитство и усет за детската душевност.Представлението е за малки деца,но би представлявало интерес и за техните родители,които искат да се близо по мислене с тях...

 Времетраене – 40 мин.

 

Home    |    About as    |    Contacts
Copyright © 2013. Държавен куклен театър Габрово All Rights Reserved.
Designed by PeppyTrade